Nuffnang

Isnin, 22 Julai 2013

Laksa Penang

Assalamualaikum...
Hari ni saya nak sher gambar karipap2 cinta...bukan saya yg buat, tpi kak Ton yg buat. bukan kak Ton yg kat tv tu...Saya masak laksa penang...lagu mana pun untuk hampa (siaran p mai Fm)






En Suami tak suka makan laksa dkt kedai...makan tak puas tak boleh ulang banyak kali...nk lebih tambah duit la...tu dia lebih suka Pn Isteri yg masak, kalau kita masak sendiri kuahnya pekat sikit bubuh isi ikan lebih. Dekat kedai paham2 saja la...Mai kita tengok resipinya...

Bahan A :
1kg ikan kembung atau sadin (di rebus dgn 3 keping asam keping dan asing kn isi dgn tulang)
5 keping asam keping (asam gelugur)
1 ulas bawang besar*
10 tangkai cili kering* (direbus)
1 in belacan*
2 kuntum bunga kantan
secekak daun kesum
2 batang serai (diketuk)
1/2in lengkuas (diketuk)
garam secukup rasa
Air secukup nya

Bahan B :
1 bungkus laksa (di rebus hingga lembut)
(bahan utk hiasan)
5 biji telur rebus (di belah 2)
cili hijau / merah*
daun salad*
nenas*
bawang besar* (di potong halus semua bahan bartanda *)

Cara2 :
1. Kisar bahan bertanda *, kisar isi ikan dan tulang berasingan, tapis air tulang ikan.
2. Masukkan semua bahan A kedalam periuk, masukkan air secukupnya. ikut kepekatan yg kita mahu.
3. Rebus hingga mendidih, letak garam secukup rasa...siap kuah laksa
4. Boh laksa dlm mangkuk, letak bahan yg di potong tadi. tuang kuah di atasnya..siap dihidangkan

Selamat mencuba dan selamat berpuasa..







Tiada ulasan:

Catat Ulasan