Nuffnang ads

Khamis, 29 Mei 2014

Kuih Kasturi atau Kuih kacang hijau

Assalamualaikum....
Bertemu lgi kita ya...lama x update blog ni...dh usang dan bersawang pun...hari ni saya nak share cerita kuih kasturi atau kuih kacang hijau...betui la kot nmanya...tiada sukatan yg kursus...cuma agak2 atau lebih tepat kita kata hemtam saja lah...ha tudia
Mak bonda masak bubur kacang hijau...teringin katanya nak makan. Budak2 skrg ni bukan suka sgt benda mcm tu...jadi dok ulang perangat sampai dah pekat bubur tu...jdi terpikir nk buat kuih...bila jadi kuih baru mereka nk makan....

Bahannya bubur kacang yg dimasak hingga pekat dan masukkan secawan kelapa parut dan secubit garam kacau sebati. Lepas itu masukkan secawan atau lebih tepung gandum dan gaul rata...agak2 boleh gentel cukup lah...jika adunan kurang manis boleh tambah gula...
Bancuhkan tepung beras macam nk celup pisang goreng tu...gentel2 bulat dn leperkan dia..celup dlm adunan tepung beras tadi dn goreng kekuningan...angkat dan toskan..
Ok dah siap bolehlah di hidangkan utk minum petang bersama kopi panas...sedap 
Kalau bubur kacang tak habis jgn di buang...Ok selamat mencuba.


12 ulasan:

  1. kuih kasturi...sedap nie..
    dulu mase kecik2,nur makan kulit kuih nie je...tapi dah besar baru makan semua hihi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak sarah pun mcm tu jgk la..mkn kulit sja masa kecik2 dulu..karipap pun sama.

      Padam
  2. Anak kakak panggil kuih atok sebab bapak kakak paling suka kasturi macam ini. Kalau bubur kacang tak habis akhirnya pasti akan jadi kasturi juga kalau kat rumah kakak ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu kakzakie...tu pun time rajin. Kalau tidak masuk dlm peti ais kt tempat beku..buat aiskrim malaysia

      Padam
  3. ya rabbi... lamaaaa betullll idah tak tengok dan makan kuih nie... teringat zaman sekolah2 dulu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alahai kesiannya...memang org jarang buat kuih ni...tpi sebelah utara ni ada lgi org jual.

      Padam
  4. Bubur kacang pun dh lama x makan..kuih ni dah jarang orang jual..kena buat sendiri..huhu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kat penang masih ada jual lgi kuih ni...tpi kecik dan nipis..punya la x sedap.

      Padam
  5. bukan saja sedap kueh ni..berkhasiat juga..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kacang hijau memang berkhasiat...ada juga terbaca tpi lupa dh khasiatnya..

      Padam
  6. Mun pun suka kuih ni... mintak izin ye akak, kalau nanti Mun rajin nak nak tulis dan `share' kat blog Cik Mun...tq...

    BalasPadam