Nuffnang ads

Jumaat, 27 Disember 2013

Jus Mulbery...masam2 manis

Assalamualaikum...
Hari nak tayang jus mulbery yg mak tanam tepi rumah...nak jadi cerita masa sedang memetik buah mulbery ni, mata ni tak tengok betul2...dok geram dkt buah dah nak hitam2 tu..baru nak sua tangan ternampak ular lidi..terkejut la terjerit2 ulaq2...En Suami yg berada berdekatan kat situ pun bersuara..'dah tau ada ulaq awat tak lari'...nasib baik ulaq kecik kalau besaq dah kena telan...heran pulak saya pasai pa tak lari masa tu...tapi ular tu yang lari..dia pun terkejut kat kita yg terjerit2 kot..masa tu tak berani nak kutip buah dah...dok ketaq tak habis lagi. En Suami yg tolong ambil.. 



Dapat juga 1 jag jus mulbery....Blend buah mulbery dan tapis, campurkan gula secukup rasa, secubit garam dan sebiji jus limau kasturi...siap utk di minum, tak payah tambah pewarna pun..warna merah asli.

Khamis, 26 Disember 2013

Kesunyian..

Assalamualaikum...
Rindu dkt budak comey ni...dah balik ke langkawi..





Isnin, 23 Disember 2013

Pasembur Cik Jah

Assalamualaikum...
Sabtu lepas pagi2 dah keluar bersama Encik Suami...kami berdua sarapan kat luar, pekena roti canai dan kopi tarik pastu bungkus 8 biji roti canai utk anak2 kat rumah. Nak habaq ni...roti kat kedai tu masih 80sen sebiji, Alhamdulillah masih ada kedai yg jual murah, kopi tarik rm1.20...roti 12biji + kopi tarik 2 gelas semua rm12.00....pastu pergi econsave ternampak sengkuang, timun dan tauhu..teringat pasembur...
Pasembur saya simpel saja...ada timun, sengkuang, taugeh, cucur udang, tauhu keras dan daging salai...

Tudia..bila dah di gaul dgn kuah kacang...boleh lah untuk lepaskan kempunan nak makan pasembur..terlupa pula telur rebus tak masuk...ini kes nak jimat kos la tu..

Khamis, 19 Disember 2013

Segmen 12 Jam Bloglist #6 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Januari dan Februari 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 19 Disember 2013, iaitu tepat jam 11.30 pagi sehingga 11.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #6 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

15 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2013.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Segmen: Saya sayang blog saya

Assalamualaikum..
Jom sertai segmen i love my blog


Rabu, 18 Disember 2013

Nasi Lemak WW # 17

Assalamualaikum..
Pagi ni saya masak nasi lemak dan ayam masak merah..tapau 2 bekas untuk kami berdua...
Masak siap2 untuk tetamu yang ada di rumah...sila makan jangan malu dan segan..
tuan rumah kena pergi kerja....huhuhu



Isnin, 16 Disember 2013

Kunjungan orang jauh..

Assalamualaikum...
Musim cuti tak habis lagi...kami sekeluarga dikunjungi adik saya dari Langkawi dan abang saya dari sarawak..Gambar yg saya siarkan adalah anak menakan yang paling bongsu dlm keluarga kami...
Rumah saya ni dah jadi headquarters...kalau raya atau kenduri kendara semua adik beradik berkumpul kat sini.. rumah mak dan arwah ayah ni... kami yg tinggal skrg kat sini.






Sukalah snap gambar Arisha...comel dan geram nk cubit2...hahha suka hati nak cubit anak org...

Khamis, 12 Disember 2013

Muzium Kota Kuala Kedah

Assalamualaikum...
Cerita semalam belum habis lagi....kami sampai di jeti Kuala Kedah pk 10.15 pagi. Nak ambil tiket pk 10.45 dah habis di jual, terpaksa lah ambil tiket pk 12.00..tu pun no 207....masa panjang lagi jadi kami ronda2 dkt sekitar pekan Kuala Kedah...Ternampak signbord Muzium Kota Kuala Kedah. En suami pun pusing kereta ikut arahan petunjuk jalan...Sampai la kami kat tempat ni..






Sebenarnya saya tak masuk pun kat dalam muzium tu...snap gambar sekitarnya saja..tempatnya sunyi tapi di jaga rapi...pengunjung tak ramai tak tau masuk kena bayar atau tidak...teruk betui makcik ni..hehehe sebenarnya takut leka kat situ terlepas feri pulak...baru la kalut.

Rabu, 11 Disember 2013

Khamis, 5 Disember 2013

Mini GA KakNi Edisi Tupperware

Assalamualaikum..
Jom kita sertai Mini GA Kakni Edisi Tupperware




Syarat-syarat penyertaan:

1. Terbuka kepada blogger yang ada alamat di Malaysia sahaja.
2. Anda mestilah follower blog kakni; goncar.blogspot.com
*UPDATE* 3. Like FB page KakNi; KakNi Shoppe (preferable) atau pd yg tiada FB, FOLLOW blog Kakni Shoppe di goncar-mall.blogspot.com
4. Letakkan banner di atas di dalam entry penyertaan anda
5. Letak tajuk Mini GA KakNi Edisi Tupperware di dalam entry penyertaan anda
6. Letak link entry penyertaan anda di ruangan komen entry ini
7. Tempoh penyertaan GA: 28/11/2013 hingga 6/12/2013

Hadiah Mini GA KakNi Edisi Tupperware ialah:
No. (1) Dua unit One Touch Bowl 600ml warna kuning, No. (2) Dua  unit One Touch Bowl 600ml warna oren, No. (3) Satu kotak Natures Enhancement Gift Set, Kandungan: Citrus Bilberry Shower Gel 60ml, Ginger Shower Gel 60ml & Petal Soft Body Gel 60ml, No. (4) Satu unit Tupperware Eco Bottle 750ml dan No. (5) Satu kotak Tupperware Sos Serbaguna Oriental

Ok semoga berjaya..

Rabu, 4 Disember 2013

WW # 15

Assalamualaikum....
Lama tak bersiaran kat sini...sibuk sikit sekarang ni, maklumlah dah hujung tahun. Rasa sekejap saja dah nk masuk tahun baru...apa2 pun layan gambar ni...tak habis2 cerita pasai makan...
 Semalam En Suami dan anak2 makan nasi lemak..tapi saya makan ni saja bihun PAMA.
Yong Tau Foo beli dkt pasar malam....sedap.

Rabu, 27 November 2013

Mee Goreng WW # 14

Assalamualaikum...
Sarapan saya pagi ini mee goreng kurang bahan...kesian. Cuma ada sayur dan daging...tapi yg penting anak yang kat rumah tu dah ada sarapan pagi ni...kalau tidak nasi lemak bodo la jawabnya...



Selasa, 26 November 2013

Nasi kerabu kelantan ( pasar malam isnin)

Assalamualaikum....
Petang kemarin balik dari kerja ajak En Suami singgah pasar malam dgn alasan nk beli sayur...ini kes malas masak ni...hehehe. Sambil jalan berpegangan tangan (tipu ja) ternampak satu gerai nasi kerabu kelantan...sambil berpandangan En suami kata ok kot yang ni..saya ok saja..dlm hati fuh lega tak payah masak aku malam ni...tengok sebelah kanan pula ayam percik pula dgn sosnya yg meleleh...

 Nasi Kerabu yg biasa2 saja Rm3.50
 Ayam percik Rm8.0
 Petai 1 ikat Rm3.0
 Kopi O bancuh sendiri
Ok selamat menjamu selera...

Isnin, 25 November 2013

Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda

Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda
Kulit Lebih Gebu Dan Flawless Dalam 14 Hari

Sana sini orang ramai heboh perkatakan kehebatan Ephyra. Ramai blogger yang sudah mencuba Ephyra dan rasa sangat berpuas hati dengan hasil bagus produk ini. Ephyra semakin dikenali dan diyakini oleh ribuan pengguna.

Tetapi apakah itu Ephyra? Ada yang bertanya, krim ke? Pil ke? Ephyra adalah produk minuman supplemen tambahan yang sangat sedap untuk kecantikan dan kesihatan tubuh badan yang bermula dari dalam. Ephyra didatangkan dalam bentuk serbuk sachet yang dihasilkan daripada gabungan mantap rumusan terunggul alam semulajadi di seluruh dunia, kolagen terhidrolisis ikan laut dalam, L-Glutathione, Astaxanthin, Acai Berri, Acerolla Ceri, Marigold Flower Extract, Acacia Gum, Superberi dan Serbuk Tomato yang merawat, memperbaharui dan seterusnya menyerlahkan lagi keserian dan kesihatan dalaman dan luaran.

Dengan ribuan testimoni yang meyakinkan, telah menambat hati ramai pengguna Ephyra. Mengapa Ephyra sangat berkesan? Sudah tentu kerana formula hebatnya yang mengandungi 9 bahan alam semulajadi berkualiti tinggi bergred super AAA. Ephyra bukan hanya produk kolagen semata-mata, tetapi Ephyra adalah formulasi rumusan minuman antioksida yang terbaik untuk kecantikan dan kesihatan anda. Sesuai untuk semua peringkat umur, untuk lelaki juga wanita semestinya. Ephyra disahkan selamat dan berkesan serta mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia beserta disahkan Halal oleh JAKIM.

Testimoni boleh dicipta, pengalaman boleh direka, gambar boleh diubah dan pelbagai lagi. Tetapi testimoni dari pengguna setia Ephyra memang tidak boleh disangkal lagi. Kalau anda google "testimoni ephyra" atau "review ephyra", anda akan lihat banyak review hebat perkongsian dari ribuan pengguna Ephyra.

Jika anda ada masalah kulit kusam, kedutan, jerawat, jeragat, sakit sendi, tumit merekah, kulit kering, rambut gugur dan sebagainya, jangan ketinggalan untuk dapatkan penyelesaian anda dengan Ephyra. Jom lihat apakah kelebihannya...
  1. Membantu menjadikan kulit kita lebih anjal, halus dan cerah berseri.
  2. Merangsang penghasilan kolagen yang diperlukan oleh tubuh badan kita.
  3. Membantu memulihkan wajah yang bermasalah seperti jerawat dan jeragat.
  4. Membantu memulihkan masalah kulit ekzema (kegatalan dan kemerahan).
  5. Mengurangkan kedutan dan garis-garis halus di wajah.
  6. Menghindari kita daripada penyakit barah, tekanan darah tinggi, diabetes dan masalah kulit kerana ianya mengandungi supplemen anti oksidan Astaxanthin.
  7. Menguatkan rambut dan melambatkan uban.
  8. Menjadikan rambut lebih sihat, lembut dan bersinar.
  9. Melancarkan sistem pencernaan dalam badan, menurunkan berat badan dan mengawal nafsu makan.
  10. Mengurangkan kadar kolesterol dan menjauhkan kita daripada risiko mendapat sakit jantung.
  11. Membantu seimbangkan tekanan darah.
  12. Meningkatkan tenaga dan daya ingatan.
  13. Meningkatkan sistem ketahanan badan.
  14. Melindungi retina dan mencegah penyakit mata akibat kerosakan termasuk faktor usia.
  15. Melegakan kesakitan sendi dan arthritis.
  16. Melegakan kesakitan pedih ulu hati dan gastrik.
Untuk maklumat yang lebih lanjut, sila klik Flyer, Website dan Fanpage.

Bagi memudahkan anda semua, jom kita klik link di bawah, antara testimoni Ephyra yang dipilih dari kalangan blogger.
  1. Masalah kulit muka dan jerawat - klik SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI dan SINI
  2. Masalah period / haid - klik SINI dan SINI
  3. Masalah tumit / tapak kaki - klik SINI dan SINI
  4. Testimoni kuku dan rambut - klik SINI, SINI dan SINI
  5. Testimoni lelaki - klik SINI
  6. Testimoni menyusukan anak - klik SINI
  7. Pelbagai masalah lain - klik SINI
Kulit yang sempurna. Wajah yang jelita. Keyakinan tiada tandingan. Hasil yang nyata. Semuanya lengkap dalam satu produk kecantikan dan kesihatan. Ephyra terbukti berkesan.


Jom dapatkannya sekarang...

Official Website : www.oceanlife2u.com
Instagram : ephyra2u
Telefon : 03 4141 7889
SMS : 019 3999 238
Emel : info@oceanlife2u.com


Giveaway ini dianjurkan oleh mialiana.com dan ditaja sepenuhnya oleh OceanLife2u.com dengan hadiah berupa wang tunai dan produk Ephyra bernilai RM 2,387.00. Sila klik SINI untuk join Giveaway ini.

Jumaat, 22 November 2013

Karipap rangup yg kremekmot...

Assalamualaikum....
Hari sabtu lepas saya buat karipap...permintaan anak dara saya yang kecil sekali..nak makan karipap tapi nak mama buat...mama ni dah la lama tak buat tu yang tak berapa menjadi..kremetmot dan hodoh2....huhuhu belasan ja lah..depa pun sanggup tolong..
Mai kita layan resipinya...resipi ni saya cari dlm blog..tapi di olah sedikit




 Tang mana silap pun tak...awat dia tumbuh jerawat tu..minyak panas sgt kot..

Bahan :
400 gram tepung gandum
1/2 cawan minyak
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan air sejuk ( letak kiub ais)
garam
Untuk Inti 
Bahan :
10 biji kentang di potong dadu
300g daging di potong kecil
1 biji bawang holland (di potong dadu)
1 biji tomato (di potong dadu)
1/2 in halia (di cincang halus)
4 ulas bawang putih (di cincang halus)
1 camca besar lada hitam di tumbuk halus
5-6 bili cili padi di potong halus
garam secukup rasa
daun sup dan daun bawang di potong halus
sedikit gula

Cara : untuk doh

1. Campurkan sedikit garam dalam air sejuk, masukkan marjerin di dalam tepung gandum dan sebatikan, kiranya akan jadi seperti berketul-ketul halus, macam serbuk roti, panaskan minyak dan curah di dalam tepung tadi, dengan menggunakan sudu, kacau ke seluruh adunan.
2. Selepas itu curahkan air sejuk tadi dan uli hingga menjadi doh, air jangan masuk semua, kira agak-agaklah kelembutan doh tu, setelah menjadi doh dan doh pemukaan doh agak licin,  masukkan doh ke dalam plastik bersih dan perap lebih kurang 1/2jam.
Sementara itu boleh buat inti karipap.


Buat Inti Karipap
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, halia, dan cili, hingga garing. masukkan daging dan kacau..biar daging empuk.
2. Kemudian masukkan kentang dan 1 cawan air, kacau. biarkan kentang empuk, masukkan bawang holland dan tomato, masukkan garam dan lada hitam, setelah masak dan inti agak kering, masukkan daun sup/daun bawang dan tabur sedikit gula tutup api dan sejukkan.

Proses mengelim karipap
1. Keluarkan doh dan bahagikan doh pada bahagian kecil, kemudian terap doh bentuk bulat dengan pengelek dan letak inti tengah2 kan kelim, kalau nak guna acuan pun boleh. Ulang langkah tadi hingga doh habis. Panaskan minyak, jangan menggunakan api yang terlalu besar, goreng hingga keperangan. Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.