Nuffnang

Sabtu, 5 Ogos 2017

CUCUR MANIS VIRAL

Assalamualaikum...selamat petang sahabat sekalian, pagi tadi cikjah masak cucuq yg sedang hangat viral di fb..cucuq manis. Kawan2 dlm group wasap pun pakat post gmbaq cucuq ni. Cikjah pun x ketinggalan nak post jgk. Macam2 noh skrg ni...dulu tu mak cikjah pun pernah buat..kmi adik beradik pakat makan ramai2 mcm2 bentuk dok ada. Masa tu rumah pun xdak karan lagi pakai pelita minyak gaih a.k.a minyak tanah..mandi pun ayaq telaga. Nostalgia betui lah ada sapa2 yg pernah merasainya..boleh lah share kat sni...jom kita tengok resipi yg mudah sangat2 ni.
Bahannya :
2 cwn tepung gandum
2 cwn air panas
3 sudu mkn gula
secubit garam

Cara2nya :
Masukkan tepung, gula dan garam ke dlm bekas, tuang air panas dan gaul sebati. Pastu bulat2kan adunan tdi. Sapu sedikit minyak di tangan supaya doh x melekat. Setelah siap boleh lah di goreng. Masak sampai kuning keemasan. Dah siap boleh lah di hidang kan dgn sos cili, sambal tumis atau kari.
Kalau x mau manis kita boleh boh ikan bilis ka sayuran ka..apa2 pun boleh janji sedap.
Ok selamat mencuba.

8 ulasan:

  1. Menarik jugak buat minum2 petang kan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tq sweetie...byk hri x buka blog. Sedap jgk cucuq ni. tpi anak2 suka yg versi pedas.

      Padam
  2. tp yg tak puas hati mcmne blh bulat2 lawo gitu kak... klu dana buat entah rupa apa ntah agaknya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dana..yg jdi bulat2 kak sarah gentel. tpi kena sapu minyk di tgn sikit, kalau tidak melekat.

      Padam
  3. Sedapnyer...kami suka makan cucuq ni tau =)

    BalasPadam
  4. mak saya kalau cucu2 nak datang, selalu gak buat kuih ni..
    cantik bulat-bulat mcm tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap la noh mkn ramai2..grg sat ja habis

      Padam