Nuffnang ads

Jumaat, 13 Jun 2014

Homemade Garlic bread

Assalamualaikum...
Lama saya tak share resipi kat sini...dok n3 cerita suka suki ja...bila hujan2 ni bosan tak tau nk buat apa nk tgk tv pun cerita mcm tak best ja...sambil berfikir nk makan apa malam ni...nak makan nasi pun dh rasa jemu dah..mau taknya kenduri kan banyak....tgk dlm insta pakat pos gmbr macam2 jenis roti...teringin nk buat jgk lah...mai kita tengok resipi garlic bread homemade...tidak la cipta sendiri cari dlm tenet jgk ni....hehe

Bahan utk inti..
3 keping daging burger di hancurkan
3 ulas bwg putih di cincang halus
1 labu bwg holland di potong dadu
1 biji tomato di potong dadu
1 sudu besar oregano
Sedikit garam dan serbuk lada hitam
2 ketul kentang di potong dadu

Cara2nya. .
Masukkn sedikit minyak..tumis bawg putih dan masukkn kentang...bila kentang dah empuk masukkn daging burger tadi..kacau sebentar masukkn bwg putih, tomato kacau rata...akhir sekali masukkn garam oregano dan lada.
Ha tudia...org makan dgn sup cendawan ka sup labu ka...tapi saya sumbat inti daging burger...boleh tahan jgk rasanya tambah sos, mayo dan salad sikit...ermm sedap

Bahan utk roti
600gm tepung gandum
6gm yis mauripan
1 sk baking powder
Secubit garam
8 sudu gula kastor
1/4 cwn minyak sayuran
2 sk bread softener
1 cwn air suam
1 biji telur
200ml air

Utk sapu atas roti..gaul semua bahan di bawah...
3 ulas bwg putih di cincang halus
3 sudu besar butter
1 pokok ketumbar di potong halus
Sedikit bijan utk tabur

Cara2nya..
Ayak tepung bersama baking powder dan bread softener,  ketepikn.
Campurkan yis, sedikit gula dan air suam..biar beberapa minit hingga yis berbuih.
Masukkan tepung, garam, minyak, yis, gula dan telur dlm bekas..gaul rata. Masukkn air sedikit2 uli hingga menjadi doh.
Biar doh kembang 2x ganda..kemudian tumbuk2 doh tadi supaya angin keluar. Uli sekali lagi.
Rehatkan doh lebih kurang 1/2 jam. Lepas itu boleh la bulat2 doh ikut kesukaan masing2.
Sapukan adunan buter ke atas roti tdi dan tabur bijan....bakar selama 20-30 minit(ikut kesesuaian oven masing2.)
Bila dh masak sejukkn roti..pastu potong tengah letakkn inti daging tdi..
Dah siap boleh lah di makan...ermm sedap





9 ulasan:

  1. tengok garlic bread nie,makan time hujan-hujan memang syok..

    BalasPadam
  2. Garlic bread kalau makan masa hangat-hangat best.
    Tapi cara ini pun good idea juga sebab biasa makan dgn mushroom sesekali ubah - ok kan:)

    BalasPadam
  3. Nmpk sedap.garlic bread ni cicah kopi sedap tak ye. Akak auka mkn roti nak cicah dgn yg bekuah..

    BalasPadam
  4. Amboi kak...lain dri yg lain ni...apa pun kretif!

    BalasPadam
  5. fullamak sdap..
    meleleh ayor liur!

    BalasPadam
  6. Alamak kak sarah... bergenang dah dalam mulut nie... idah memang suka roti camnie... ala2 kebab gitu kan... :D

    BalasPadam
  7. tu dia ai....menjejes air liur sy tgk...kne cube jugak nih

    BalasPadam