Assalamualaikum...
Banyak hari n3....line tenet slow sangat tu yang malas. Ole-ole dari sarawak haritu..lama duduk dlm inbox...org sarawak dah balik lama dah...
Rempah laksa sarawak...belum masak lgi, tggu ramai balik ke rumah bru boleh buat..
Kek lapis sarawak..tinggal dua ketoi lagi..simpan dalam peti ais tahan setahun..merepek ja
Buah dabai segar dari ladang...boleh masak nasi goreng atau bilisgoreng...sedap
Paling pemes...ikan terubuk masin sarawak.
Telur goreng dabai...makan dgn nasi panas2..meletop. org sarawak tak buat mcm ni...
org sarawak tak buat tp org semenanjung lg kreatif ya... heheheh
BalasPadamTu la pasai...buah tu buat jeruk simpan utk bulan posa...pembuka selera
PadamYg semua di atas sy tau dan kenal kak.. cuma 1 je x kenal...buah dabai tu...apa tu?
BalasPadamBuah ni dkt sabah dn sarawak sja yg ada..semenanjung tak ada...nk cerita pun x pandai..masak dgn ikan bilis atau buat nsi grg..rasanya masam2 masin.
Padambanyaknya rezeki dari Sarawak..ya kek lapis tu yg sedap..
BalasPadamAlhamdulillah...kek lapis memang sedp..
Padamlaksa sarawak..dah lama tak makan, jarang jumpa jual kt kedai..buah dabai, first time ni..
BalasPadamBuah dabai ni special...pembuka selera..goreng dgn sambal..mkn dgn nasi panas2..
Padamwahaaa syoknyer... buah dabai tu camne rasanyer kak? cer cite skit... apa yg di masak tuh... maklum tak penah jmpa pnh dgr cite je
BalasPadamRasanya masam2 sikit...kak sarah masak telur grg dabai..tumbuk cili api, bawang dn buah dabai...
Padamkek lapis..nyumm.nyumm..
BalasPadamKek lapis ni sedap..tpi manis sgt x boleh mkn banyak.
PadamBuah dabai? tak pernah tahu... apa rasanya? masam? manis?
BalasPadamRasanya lemak2 masam...nk mkn kena rendam dgn air panas bgi lembut..toskan pastu cicah garam.
PadamBuah Dabai kak??? ingatkan memula anggur tadi... :D tak pernah dengar, tengok dan rasa... hehe...
BalasPadamLaksa sarawak tu feveret husband idah tu kak... tapi idah tak suka.. bau dia macam rempah orang bersalin.. kekekeke...
Sedap buah ni...jarang dpt yg segar..selalunya dh buat jeruk...laksa sarawak tu memang rempahnya rasa lain sikit...
Padam