Nuffnang ads

Khamis, 2 Januari 2014

Ole-ole dari Sarawak (cerita dec 2013)

Assalamualaikum...
Banyak hari n3....line tenet slow sangat tu yang malas. Ole-ole dari sarawak haritu..lama duduk dlm inbox...org sarawak dah balik lama dah...
Rempah laksa sarawak...belum masak lgi, tggu ramai balik ke rumah bru boleh buat..
Kek lapis sarawak..tinggal dua ketoi lagi..simpan dalam peti ais tahan setahun..merepek ja
Buah dabai segar dari ladang...boleh masak nasi goreng atau bilisgoreng...sedap
Paling pemes...ikan terubuk masin sarawak.
Telur goreng dabai...makan dgn nasi panas2..meletop. org sarawak tak buat mcm ni...

16 ulasan:

  1. org sarawak tak buat tp org semenanjung lg kreatif ya... heheheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu la pasai...buah tu buat jeruk simpan utk bulan posa...pembuka selera

      Padam
  2. Yg semua di atas sy tau dan kenal kak.. cuma 1 je x kenal...buah dabai tu...apa tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buah ni dkt sabah dn sarawak sja yg ada..semenanjung tak ada...nk cerita pun x pandai..masak dgn ikan bilis atau buat nsi grg..rasanya masam2 masin.

      Padam
  3. banyaknya rezeki dari Sarawak..ya kek lapis tu yg sedap..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah...kek lapis memang sedp..

      Padam
  4. laksa sarawak..dah lama tak makan, jarang jumpa jual kt kedai..buah dabai, first time ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buah dabai ni special...pembuka selera..goreng dgn sambal..mkn dgn nasi panas2..

      Padam
  5. wahaaa syoknyer... buah dabai tu camne rasanyer kak? cer cite skit... apa yg di masak tuh... maklum tak penah jmpa pnh dgr cite je

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rasanya masam2 sikit...kak sarah masak telur grg dabai..tumbuk cili api, bawang dn buah dabai...

      Padam
  6. Balasan
    1. Kek lapis ni sedap..tpi manis sgt x boleh mkn banyak.

      Padam
  7. Buah dabai? tak pernah tahu... apa rasanya? masam? manis?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rasanya lemak2 masam...nk mkn kena rendam dgn air panas bgi lembut..toskan pastu cicah garam.

      Padam
  8. Buah Dabai kak??? ingatkan memula anggur tadi... :D tak pernah dengar, tengok dan rasa... hehe...

    Laksa sarawak tu feveret husband idah tu kak... tapi idah tak suka.. bau dia macam rempah orang bersalin.. kekekeke...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap buah ni...jarang dpt yg segar..selalunya dh buat jeruk...laksa sarawak tu memang rempahnya rasa lain sikit...

      Padam